Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Aνεμογεννήτριες - Τι είναι

Η ανεμογεννήτρια είναι ο κινητήρας που μετατρέπει την αιολική ενέργεια (άνεμος) σε μηχανική και στη συνέχεια σε ηλεκτρική. Είναι η εξέλιξη των γνωστών σε όλους μας ανεμόμυλων με την διαφορά ότι παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια.

 
ΧΩΡΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

Οι περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών εξετάζονται κατά περίπτωση από τους αρμόδιους φορείς στα αρχικά στάδια του έργου. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν κατηγοριοποιεί τις περιοχές που προβλέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Εξαίρεση αποτελεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ο.Ρ.Σ.Α. (Οργανισμός Ρυμοτομικού Σχεδίου Αθηνών), η εγκατάσταση Α/Γ στην περιφέρεια της Αττικής.
Τεχνικά η ανεμογεννήτρια μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε υπάρχει σταθερή βάση – είτε είναι κάποιο οικόπεδο ή και ακόμα η στέγη ενός κτιρίου.
Περιορισμούς συναντάμε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου οι κανονισμοί ασφάλειας δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση μηχανών με κινούμενα μέρη κοντά σε σημεία σύναξης πολλών ανθρώπων.

 
ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ - ΤΙΜΕΣ

Αιολικά πάρκα ισχύος μέχρι 100kW, εντάσσονται στην κατηγορία των μικρών εγκαταστάσεων.
Έργα μεγαλύτερης ισχύος εντάσσονται στην κατηγορία μεσαίας – μεγάλης κλίμακας (μέχρι 1MW), ενώ τα μεγαλύτερα έργα που φθάνουν έως κάποιες δεκάδες (ή και εκατοντάδες) MW χαρακτηρίζονται ως μεγάλες εγκαταστάσεις.
Για εγκαταστάσεις μέχρι 50kWp, η παραγόμενη κιλοβατώρα αγοράζεται με τιμή 0,25€. Για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις η τιμή είναι 0,08785 € (Ηπειρωτικό δίκτυο) και 0,09945 € (Μη διασυνδεδεμένες νήσους).
Οι τιμές αυτές ισχύουν ανεξάρτητα της ημερομηνίας υπογραφής του συμβολαίου με τον διαχειριστή του δικτύου.

 
ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ενδεικτικά, για μία περιοχή με αρκετά καλή μέση ταχύτητα ανέμου (Κυκλάδες, Εύβοια, Πελοπόννησος, Αν. Αττική) η ετήσια παραγόμενη ενέργεια είναι 2.000-2.500 kWh ανά εγκατεστημένο kW, τιμή σχεδόν διπλάσια από αυτήν της παραγωγής των φωτοβολταϊκών. Επειδή όμως ο άνεμος δεν είναι το ίδιο προβλέψιμος όπως ο ήλιος, υπάρχει και περίπτωση η παραγωγή να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη σημαντικά. Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορείτε να συμβουλευτείτε με μικρή ακρίβεια τους χάρτες αιολικού δυναμικού όλης της Ελλάδας.

Τα Νέα μας

Προσφορά εγκατάστασης οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος

Η GEBS προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση για οικιακά/μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Επωφεληθείτε από την μοναδική τιμή των 14.800€ χωρίς ΦΠΑ και κάντε τώρα τη δική σας επένδυση στην ενέργεια.

Νέες πιστοποιήσεις για την GEBS

Μετά την πιστοποίηση κατά ISO 9001, που κατέχει από τον Οκτώβριο του 2011, η GEBS απέκτησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2012, δύο επιπλέον πιστοποιήσεις από το διεθνή οργανισμό Lloyd's.

Η Αμερικανική Πρεσβεία "εμπιστεύεται" την GEBS

Κλείνοντας το 2012 η Green Energy & Building Solutions (GEBS) έκλεισε μια πολύ σημαντική συμφωνία, στηριζόμενη όπως πάντα στην υψηλή τεχνογνωσία, εμπειρία και πιστοποίηση των υπηρεσιών της.

Πράσινα Νέα

1ο Συνέδριο του Ελληνικού Συμβουλίου Πράσινων Κτιρίων (Greek Green Building Council)

Το Ελληνικό Συβούλιο Πράσινων Κτιρίων (Greek Green Building Council) ξεκινά τη δραστηριοποίησή του στην εκπαίδευση και ενημέρωση πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου "Building Energy: Be Green, Spend Less" που έχει ως θέμα την παραγωγή, διαχείριση, εξοικονόμηση και πολιτική ενέργειας στα κτίρια.

Προωθείται ευρωπαϊκός εξοπλισμός για φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Προωθείται η κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από ευρωπαϊκό εξοπλισμό με το νέο νόμο 4.062/2012 (ΦΕΚ 70/Α/30-03-2012).

Νεός Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4.067/2012 με αριθμό φύλλου 79/Α/9-4-2012 και θέμα "Νέος Οικοδομικός Κανονισμός", ο οποίος έχει επιφέρει αρκετές τροποποιήσεις στον προηγούμενο (Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό).