Οι επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας έχουν σκοπό την αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Με άλλα λόγια δηλαδή την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης καθώς και την πολύ σημαντική μείωση των εξόδων που απαιτούνται από κάθε νοικοκυριό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του.
Οι επεμβάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος είναι οι παρακάτω:
- Βελτίωση της θερμομόνωσης του κτιρίου (με νέα μονωτικά υλικά)
- Βελτίωση ή αντικατάσταση της αποδοτικότητας του συστήματος θέρμανσης
- Αλλαγή του καυσίμου του συστήματος θέρμανσης με φθηνότερο ανά μονάδα ενέργειας.
- Εξορθολογισμός της λειτουργίας του κτιρίου
- Παραγωγή ή εκμετάλλευση ενέργειας επί τόπου με εγκατάσταση προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων όπως είναι τα συστήματα γεωθερμίας, οι εναλλάκτες θερμότητας, τα φωτοβολταϊκά πάνελ και συνδυασμοί αυτών.
- Ασφαλώς η βελτίωση της θερμομόνωσης έρχεται πρώτη σε σημασία, διότι ελαχιστοποιεί την ανάγκη θέρμανσης.
Οφέλη Ενεργειακών Επεμβάσεων
Μείωση κατανάλωσης ενέργειας
Το βασικό χαρακτηριστικό των επεμβάσεων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για την ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών των κτιρίων και άρα το σημαντικά μειωμένο οικονομικό κόστος στους λογαριασμούς μηνιαίας κατανάλωσης ενέργειας.
Μείωση κόστους λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του κτιρίου
Οι όποιες επεμβάσεις για την βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης των κτιρίων ασφαλώς απαιτούν σημαντικά αρχικά κόστη (κατασκευής, αγοράς εξοπλισμού, κα). Τα κόστη όμως αυτά αποδεικνύεται με χρηματοοικονομικές αναλύσεις ότι αποσβένονται και ουσιαστικά αντισταθμίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα από την οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Ειδικά όταν υπάρχει επιχορήγηση από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο χρόνος απόσβεσης μειώνεται σημαντικά.
Μείωση της εξάρτησης των νοικοκυριών από τους παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας και από τις παγκόσμιες μεταβολές στις τιμές και φορολογίες ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλετρική ενέργεια, κλπ)
Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών μειώνει το βαθμό εξάρτησης των νοικοκυριών και των κρατών από προμηθευτές ενέργειας. Είναι γεγονός ότι διάφορα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν εκρήξεις στις τιμές των καυσίμων και αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγόσμια οικονομία. Έτσι, η ενεργειακή απεξάρτηση είναι ουσιαστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών οικονομιών και την εύστοχη κατάρτιση προϋπολογισμών και προγραμματισμών.
Αύξηση της εμπορικής αξίας
Ουσιαστικά, όλες οι επεμβάσεις έχουν ως άμεσο αντίκτυπο την αύξηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, η οποία αυξάνεται τόσο περισσότερο, όσο και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας στον ωφέλιμο χρόνο ζωής του ακινήτου.
Η αύξηση αυτή της αξίας συνίσταται στο μειωμένο κόστος χρήσης για το σύνολο της ωφέλιμης ζωής τους. Δευτερογενώς, η εμπορική αξία αυξάνεται λόγω της μειωμένης διάρκεια προώθησης (μειωμένος χρόνος που μένει κενό ή απούλητο), όπου μετά ειδικά την εφαρμογή της οδηγίας 2010/31/ΕΕ (σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει υποχρέωση από την 1η Φεβρουαρίου του 2012 να δημοσιεύεται στις αγγελίες και η ενεργειακή κατάταξη του ακινήτου) το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ακινήτων υψηλών ενεργειακών επιδόσεων θα έχει αυξημένη δυνατότητα προώθησης. Τέλος, η αυξημένη ποιότητα διαβίωσης σε ενεργειακά ακίνητα οδηγεί μοιραία σε αυξημένη ελκυστικότητα.